Birinci Yılında Deprem Bölgesinde Durum Analizi

Proje Aktiviteleri

Birinci Yılında Deprem Bölgesinde Durum Analizi

6 Şubat 2023 tarihinde, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde sırasıyla 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana geldi. Depremlerin sonucunda bölgedeki 11 ilde büyük can kaybı ve bölgedeki 17 ilde fiziki altyapı hasar aldı ve ekonomik problemler ortaya çıktı. Resmi sayılara göre ülkemizde en az 50 bin 783 kişi hayatını kaybederken bölgedeki mevcut yapı stoğunun %40’ı yıkıldı veya hasar aldı. 110 bin kilometrekare gibi büyük bir alanı etkileyen deprem, nüfusumuzun yaklaşık %17’sini ve ülkemizdeki göçmenlerin üçte birinden fazlasını etkilerken toplam işgücünün %12’si ve ülkemizdeki işyerlerinin %10’unu tesiri altında bıraktı. Strateji Bütçe Başkanlığı (SBB) depremin maliyetini 103.6 Milyar Dolar olarak hesaplarken ANK-AR, bu maliyetin 147 Milyar Dolara çıkabileceğini belirtti. Deprem ve depremin etkileri birinci yılında ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri olarak duruyor.

ANK-AR depremlerin 45. gününde gerçekleştirdiği saha anketi ile depremin etkilerini araştırırken ve Nisan ayında bölgede ortaya çıkan ihtiyaçların analizini kamuoyu ile paylaştı. Ayrıca Haziran ayında depremin göçmenlere olan etkisini ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdi. ANK-AR bunlara ek olarak deprem sonucunda ortaya çıkan ihtiyaçları ve ekonomik problemleri incelemeye ve alınabilecek politika önlemlerini kamuoyu ve alakalı kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya devam ediyor

Depremin birinci yıl dönümü yaklaşırken toplumun iyileşme sürecine katkı sağlanması, bütünlüklü bir yaklaşım geliştirilmesi ve kamu kaynaklarının daha etkin bir biçimde kullanılması için bölgede yeni bir çalışma ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Çalışma, bölgedeki ihtiyaçların ve problemlerin detaylı tespiti için bölgede yaşayan kişileri ve işletmeleri, deprem sonrasında farklı şehirlere göçen depremzedeleri, ulusal ve yerel sivil toplum örgütlerini içerecek şekilde tasarlanması gerekmektedir. Bu bağlamda ANK-AR, depremin birinci yıl dönümü yaklaşırken 5.000 kişi ve 500 işletme ile yüz yüze gerçekleştirilecek bir anketin yapılmasını, deprem sonrasında farklı şehirlere göçen depremzedeler ile 100 kişilik bir telefon anketi yapılmasını, deprem sonrasında karşılaşılan problemleri ve ihtiyaçları daha detaylı belirlemek için odak grup ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeleri yapılmasını önermektedir. Buna ek olarak masa başı araştırması, anket sonuçları ve görüşmelerden elde edilen çıktılara göre deprem bölgesindeki problemlerin tespitini ve analizini içeren ayrıca problemlerin çözümünde uygulanabilecek politika setleri ve stratejileri barındıran bir rapor hazırlanmasını önermektedir.